Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Κράτς!

Το ακροκέραμο στο ράφι, πριν την κακιά στιγμή

Απογοήτευση και απορία εάν αυτός ο σωρός από θρύψαλα μπορεί να ξαναγίνει όπως πριν
Το ακροκέραμο στις διάφορες φάσεις της ζωής του έχει ποικίλους εχθρούς. Ως οικοδομικό υλικό επάνω στη στέγη έχει να αντιμετωπίσει τη φυσική φθορά του πηλού, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς, τις κεραμιδόγατες και τους ανθρώπους, από τα πιτσιρίκια που το βάζουν στόχο με σφεντόνες και πέτρες, μέχρι τους εργάτες της κατεδαφίσεως ή της ανακαινίσεως. Οι τελευταίοι φρόντισαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες του οργασμού των «αναπαλαιώσεων» να πακτώσουν τα ακροκέραμα με τσιμέντο, εξασφαλίζοντάς τους έτσι αδυναμία επαναχρησιμοποιήσεως στο μέλλον.

Στο εργαστήριο του συντηρητή οι πρώτες δοκιμαστικές τοποθετήσεις των θραυσμάτων

Αρχίζει η συγκόλληση

Τρισδιάστατο παζλ με ευαίσθητα κομμάτια. Εκτός από δεξιοτεχνία, απαιτείται και υπομονή

Πάμε καλά μέχρι τώρα
Μετά την καταβίβασή του από τη στέγη περνά σε μία δεύτερη φάση του βίου, αυτή του διακοσμητικού ή του συλλεκτικού αντικειμένου. Κι εκεί παραμονεύουν όμως λιγότερο ή περισσότερο σοβαροί εχθροί: ο σεισμός φυσικά, ο βάναυσος καθαρισμός με ακατάλληλα υλικά (ισχυρά οξέα) ή αντικείμενα (συρματόβουρτσες και πάσης φύσεως αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα), νεωτερισμοί καλλιτεχνικής εμπνεύσεως (πατίνες και χρωματισμοί ή μετατροπή σε χρηστικό αντικείμενο), αλλά συχνότερα το ατύχημα κατά τη μετακίνηση, που σκοπό έχει τον καθαρισμό ή το θαυμασμό από κοντά.


Μπαίνουν στη θέση τους και κάποια κομματάκια που δεν φαίνονται εξωτερικά

Ένα μικρό τρίψιμο στα σημεία επαφής των θραυσμάτων

Το ακροκέραμο στέκει πάλι όρθιο. Μικρές απώλειες πηλού θα συμπληρωθούν με νέο υλικό
Η θέα του κατεστραμμένου αντικειμένου προκαλεί πόνο. Είναι ένας μικρός θάνατος, ο οποίος όμως μπορεί να είναι πρόσκαιρος. Σε αντίθεση από τα έμψυχα, τις περισσότερες φορές η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί, αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα χέρια. Όπως αυτά του Αλέξανδρου Δεληγιώργη, ο οποίος ξεκίνησε από απλές επιδιορθώσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε σπουδαίο μάστορα.
Συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο για την καλή δουλειά του. Μακάρι να είναι αχρείαστος, αλλά αν προκύψει ανάγκη, είναι διαθέσιμος να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: