Πηλοτεχνήματα, ρόπτρα, φουρούσια και ό,τι άλλο ομόρφαινε τις κατοικίες των ανθρώπων. Κυρίως όμως ακροκέραμα.
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
Φθορά
6 σχόλια:
Ανώνυμος
είπε...
Στις δύο τελευταίες φωτογραφίες αυτού του τύπου τα απομεινάρια μας λένε ότι τα κομμάτια που ήταν εκεί ,ήταν καινούργια και μάλιστα κακοψημένα . Βλέπουμε ότι ο πηλός έχει λιώσει ενώ η λάσπη (στην συγκεκριμένη περίπτωση τσιμεντοκονία) θα μείνει για πάρα πολλά χρόνια. Εξάλλου οι ερμήδες που έχουν παραμείνει ,δεν ξέρω για πόσο ακόμα, δεν φαίνονται καθόλου για παλιοί. Το πρόβλημα αυτό με τα καινούργια υπάρχει, γι αυτό σε πολλές αναπαλαιώσεις προτιμούν να βάζουν παλιά κομμάτια έστω και σε μεγαλύτερη απόσταση το ένα από το άλλο εάν δεν επαρκούν. Μρ.
Αποφεύγω να αναρτώ φωτογραφίες ολοκλήρων των κτηρίων, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι και στα δύο έχει γίνει κακή αναπαλαίωση, οπότε και τα ακροκέραμα ήταν κακά αντίγραφα. Όμως η απορία μου είναι γιατί οι σύγχρονοι κεραμοπλάστες δεν είναι σε θέση να βγάλουν καλά κομμάτια και να τα ψήσουν καλά. Είναι τραγικό να σώζονται πήλινα αντικείμενα χιλιάδων ετών και να είναι σαν καινούργια, ενώ άλλα πέντε - δέκα ετών να λιώνουν σαν σαπούνι.
Δεν θα έπρεπε να έχεις απορία βλέποντας ότι στην σημερινή εποχή σχεδόν όλα γίνονται « αρπακόλλα».Το ίδιο και με τα ακροκέραμα. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις Έχω δει πάρα πολύ καλές σημερινές δουλειές και πιστεύω ότι θα κρατήσουν για χρόνια. Πιθανώς και τότε να υπήρχαν και σκάρτα κομμάτια τα οποία βέβαια δεν επέζησαν μέχρι σήμερα. Όταν βλέπουμε σε μία παλιά κεραμοσκεπή κάποια κομμάτια λιωμένα (ευτυχώς ελάχιστα) πιθανώς κάτι δεν πήγε καλά στην κατασκευή τους. Η διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι τότε ήταν πιο μερακλήδες στην δουλειά τους . Μρ.
Φυσικά και υπήρχαν και σκάρτα και κιτς και κακοψημένα. Τα τελευταία δυσχεραίνουν τη συλλογή μας, ενώ τα άλλα δύο έχουν τη γοητεία της αυθεντικότητας. Αυτής δηλαδή που λείπει από τη σύγχρονη παραγωγή. Στη μέτρια σύγχρονη παραγωγή έχω διακρίνει μία εξαίρεση: κυκλοφορεί ένα σύγχρονο κομμάτι με την κεφαλή της Αθηνάς κρανοφόρου. Απορώ πώς δεν υπήρξε στο παρελθόν αυτό το σχέδιο. Εκτός και αν υπήρξε και το αγνοώ.
Το κομμάτι με το κεφάλι της Αθηνάς ,από όσα γνωρίζω και ας μας βοηθήσει όποιος ξέρει κάτι διαφορετικό ,δεν υπήρχε σε παλιό και πράγματι είναι καλή δουλειά όπως πολύ ωραία είναι και μία εντυπωσιακή γωνιά Ερμή με χαρακτηριστική λεπτομέρεια καθώς και το Ετρουσκικό ( Μητροπόλεως και Πανδρόσου) .Τα δύο τελευταία μάλιστα κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο Μοναστηράκι αλλά δεν παύουν να είναι καινούργια
Ποια είναι αυτή η γωνία του Ερμή και ποια είναι η χαρακτηριστική λεπτομέρεια; Το κομμάτι του κτηρίου Αιόλου και Πανδρόσου έμαθα ότι κυκλοφορούσε πριν μερικά χρόνια στις μάντρες και μοσχοπουλήθηκε, αν και από κοντά θεωρείται χοντροκομμένο.
6 σχόλια:
Στις δύο τελευταίες φωτογραφίες αυτού του τύπου τα απομεινάρια μας λένε ότι τα κομμάτια που ήταν εκεί ,ήταν καινούργια και μάλιστα κακοψημένα . Βλέπουμε ότι ο πηλός έχει λιώσει ενώ η λάσπη (στην συγκεκριμένη περίπτωση τσιμεντοκονία) θα μείνει για πάρα πολλά χρόνια. Εξάλλου οι ερμήδες που έχουν παραμείνει ,δεν ξέρω για πόσο ακόμα, δεν φαίνονται καθόλου για παλιοί.
Το πρόβλημα αυτό με τα καινούργια υπάρχει, γι αυτό σε πολλές αναπαλαιώσεις προτιμούν να βάζουν παλιά κομμάτια έστω και σε μεγαλύτερη απόσταση το ένα από το άλλο εάν δεν επαρκούν.
Μρ.
Αποφεύγω να αναρτώ φωτογραφίες ολοκλήρων των κτηρίων, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι και στα δύο έχει γίνει κακή αναπαλαίωση, οπότε και τα ακροκέραμα ήταν κακά αντίγραφα.
Όμως η απορία μου είναι γιατί οι σύγχρονοι κεραμοπλάστες δεν είναι σε θέση να βγάλουν καλά κομμάτια και να τα ψήσουν καλά.
Είναι τραγικό να σώζονται πήλινα αντικείμενα χιλιάδων ετών και να είναι σαν καινούργια, ενώ άλλα πέντε - δέκα ετών να λιώνουν σαν σαπούνι.
Δεν θα έπρεπε να έχεις απορία βλέποντας ότι στην σημερινή εποχή σχεδόν όλα γίνονται « αρπακόλλα».Το ίδιο και με τα ακροκέραμα. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις Έχω δει πάρα πολύ καλές σημερινές δουλειές και πιστεύω ότι θα κρατήσουν για χρόνια. Πιθανώς και τότε να υπήρχαν και σκάρτα κομμάτια τα οποία βέβαια δεν επέζησαν μέχρι σήμερα.
Όταν βλέπουμε σε μία παλιά κεραμοσκεπή κάποια κομμάτια λιωμένα (ευτυχώς ελάχιστα) πιθανώς κάτι δεν πήγε καλά στην κατασκευή τους. Η διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι τότε ήταν πιο μερακλήδες στην δουλειά τους .
Μρ.
Φυσικά και υπήρχαν και σκάρτα και κιτς και κακοψημένα. Τα τελευταία δυσχεραίνουν τη συλλογή μας, ενώ τα άλλα δύο έχουν τη γοητεία της αυθεντικότητας. Αυτής δηλαδή που λείπει από τη σύγχρονη παραγωγή.
Στη μέτρια σύγχρονη παραγωγή έχω διακρίνει μία εξαίρεση: κυκλοφορεί ένα σύγχρονο κομμάτι με την κεφαλή της Αθηνάς κρανοφόρου. Απορώ πώς δεν υπήρξε στο παρελθόν αυτό το σχέδιο. Εκτός και αν υπήρξε και το αγνοώ.
Το κομμάτι με το κεφάλι της Αθηνάς ,από όσα γνωρίζω και ας μας βοηθήσει όποιος ξέρει κάτι διαφορετικό ,δεν υπήρχε σε παλιό και πράγματι είναι καλή δουλειά όπως πολύ ωραία είναι και μία εντυπωσιακή γωνιά Ερμή με χαρακτηριστική λεπτομέρεια καθώς και το Ετρουσκικό ( Μητροπόλεως και Πανδρόσου) .Τα δύο τελευταία μάλιστα κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο Μοναστηράκι αλλά δεν παύουν να είναι καινούργια
Ποια είναι αυτή η γωνία του Ερμή και ποια είναι η χαρακτηριστική λεπτομέρεια;
Το κομμάτι του κτηρίου Αιόλου και Πανδρόσου έμαθα ότι κυκλοφορούσε πριν μερικά χρόνια στις μάντρες και μοσχοπουλήθηκε, αν και από κοντά θεωρείται χοντροκομμένο.
Δημοσίευση σχολίου