Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα ιδιαίτερο σχόλιο


Όλα τα σχόλια που λαμβάνω στο παρόν ιστολόγιο είναι αξιόλογα, όμως το σχόλιο του Ν. Πηγή στην ανάρτηση Στο εργαστήριο του Χαράλαμπου Γκούμα αξιολογείται ως ιδιαίτερο, επειδή εμπεριέχει την ανησυχία για το μέλλον της τέχνης του κεραμοπλάστη σε συνδυασμό με την προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος αυτή να μη χαθεί. 
Έγραψε λοιπόν ο φίλος Ν. Πηγής πριν λίγες ημέρες:

ΛYΠΑΜAI ΠΟΥ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΜΟΥ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΑΚΡΟΚΕΡΑΜΩΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΣ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΝΑ email npigis@yahoo.gr Ευχαριστώ. 

Η διατήρηση ενός εργαστηρίου κεραμοπλαστικής στη δεδομένη συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από την επιθυμία ορισμένων ρομαντικών παρατηρητών ή συλλεκτών. Υπάρχουν τεχνίτες που το παλεύουν όπως όπως και όπου βγει και άλλοι που σβήνουν το καμίνι. Στην απόφαση που θα λάβει ο καθένας συμμετέχουν παράγοντες όπως η ηλικία, η κόπωση, οι οικονομικές προοπτικές.
Προσωπικά έχω γνωρίσει δυο - τρεις κεραμοπλάστες και θέλω να συνεχίσω να επισκέπτομαι τα ανοικτά εργαστήριά τους. Πέραν της παρουσιάσεώς τους, λίγα πράγματα μπορώ να κάνω. Αν όμως κάποιος άλλος επιθυμεί να μάθει αυτή την τέχνη έστω και ως πάρεργο, ίσως υπάρχει η δυνατότητα. Άλλωστε τι έλεγαν παλιά; Μάθε τέχνη κι άστηνε, κι όταν πεινάσεις πιάστηνε! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: