Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Στη Γαλλία Πολωνοί εργάτες ισοπέδωσαν μνημείο του 18ου αιώνα... κατά λάθος!

Φωτογραφία του Château de Bellevue όπως ήταν πριν πέσει θύμα της ανθρώπινης βλακείας. Το πλέον εντυπωσιακό στην είδηση ήταν μάλλον ότι το συνεργείο που κατεδάφισε την ιστορική βίλλα ήταν πολωνικό και όχι ελληνικό…

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι στην πόλη Υβράκ, δώδεκα χιλιόμετρα έξω από το Μπορντώ της Γαλλίας, ένα πολωνικό συνεργείο κατεδάφισε κατά λάθος μία πολυτελή έπαυλη του 18ου αιώνα, το Château de Bellevue, που αποτελούσε το αρχιτεκτονικό κόσμημα της περιοχής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι Πολωνοί κατάλαβαν λάθος τις εντολές του επιχειρηματία Ντμίτρι Στρόσκιν και αντί να ξεκινήσουν τις εργασίες ανακαινίσεως την κατεδάφισαν, σοκάροντας τους κατοίκους της περιοχής και αφήνοντας εμβρόντητο το Ρώσο ιδιοκτήτη! Μετά το αρχικό σοκ όμως αυτός δεν το έβαλε κάτω, αλλά δήλωσε αποφασισμένος να ξαναχτίσει ένα ακριβές αντίγραφο της κατεδαφισμένης βίλλας.


Οι δύο ναοί των Ταξιαρχών και τουΠροφήτη Ηλία του 12ου αιώνος στο Σταροπάζαρο (Ρωμαϊκή Αγορά). Κατεδαφίστηκαν το 1852 προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και οικοδομικό υλικό για την ανέγερση του νέου μητροπολιτικού ναού της πρωτεύουσας. Λιθογραφία του Théodore du Moncel, Vues pittoresques, 1843 (Aθήνα, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών)

Η εκπληκτικής αρμονίας οικία που βρισκόταν στη γωνία των οδών Αγχεσμού (σημερινή Βουκουρεστίου) και Αλεξάνδρου Σούτσου. Κατεδαφίστηκε χωρίς καμμία τύψη και κανένας Ρώσος ή Έλληνας επιχειρηματίας δεν θα την ξαναχτίσει. Αριστερά μόλις φαίνεται η όψη επί της οδού Σούτσου. Η οικία με το αέτωμα δεξιά στο βάθος βρισκόταν επί της Βουκουρεστίου. Η πρόσταση των Καρυατίδων στο πίσω μέρος της οικίας, όπου υπήρχε κήπος

Το Ξενοδοχείον Ακταίον στο Νέο Φάληρο. Πώς τόλμησαν να βάλουν χέρι πάνω του και να κατεδαφίσουν τέτοια ομορφιά! Η αμμουδιά του φαληρικού όρμου εθεωρείτο μία από τις ωραιότερες του κόσμου και συγκρινόταν με την Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Αν η παραλία της Αττικής δεν είχε πέσει θύμα της αρπακτικής μανίας και αμορφωσιάς των Νεοελλήνων, θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε Μονακό, Ριβιέρα και Ιπανέμα μαζί. Αντ' αυτού, έγινε η χωματερή όπου απορρίφθηκαν τα μπάζα από την κατεδάφιση της παλαιότητος του αθηναϊκού 19ου αιώνα


Σιγά το νέο! Εδώ η κατεδάφιση μνημείων «κατά λάθος» ή «εξ επίτηδες» έχει αναχθεί σε επιστήμη. Από τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας που κατεδαφίστηκαν για να εξοικονομηθούν πέτρες για την ανέγερση του νέου μητροπολιτικού ναού το 19ο αιώνα, μέχρι την «κατά λάθος» κατεδάφιση του εργοστασίου Κλωναρίδου – Φιξ στην Πατησίων και της βίλλας Ριζοπούλου στη Ριζούπολη από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων τη δεκαετία του 1990, έχει μεσολαβήσει ένας αιώνας συνεχών κατεδαφίσεων μνημειωδών κτηρίων, όπως το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το Ξενοδοχείον Ακταίον του Φαλήρου, η Βαρβάκειος Σχολή και αμέτρητα άλλα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Τη χώρα που δεν αναγνωρίζει αξία παρά μόνο στα ερείπια της αρχαιότητας και αφήνει τις εκκλησίες της να κακοποιούνται, τα εξωκκλήσια να ρημάζουν και τα κτήρια του 19ου αιώνα να παραδίδονται στο τσιμέντο ή στην εγκατάλειψη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: