Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Οι φιλελληνικές ΗΠΑ

Μαρμάρινα ανθέμια στο στηθαίο του Πολιτειακού Μουσείου του Κολοράντο
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που σαν σήμερα κήρυξαν την Ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρεταννία, είναι ένα κράτος που ιδρύθηκε βασισμένο στα ιδεώδη της Κλασσικής Ελλάδας και ως εκ τούτου υπήρξαν αρχικά ένα κράτος φιλελληνικό. Αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά στην πληθώρα νεοκλασσικών δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων στο έδαφος των ΗΠΑ. Είναι αμφίβολο εάν όντως απορρίφθηκε η ελληνική ως επίσημη γλώσσα του νεοσύστατου κράτους ή αν αυτό αποτελεί μύθο. Είναι όμως βέβαιο ότι τα ιδανικά της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, όπως και της Γαλλικής Επαναστάσεως, ενέπνευσαν τους επαναστατημένους Έλληνες το 1821. Είναι βέβαιο ότι πολλοί Αμερικανοί συνέδραμαν οικονομικά στον Αγώνα των Ελλήνων, όπως και ότι αρκετοί διέσχισαν τον Ατλαντικό και πολέμησαν στο πλευρό των ξεσηκωμένων ραγιάδων. Άγνωστο αλλά σημαντικό και το γεγονός ότι πολλά ορφανά παιδιά από την αναγεννημένη Ελλάδα υιοθετήθηκαν από Αμερικανούς, σχηματίζοντας από τις αρχές του 19ου αιώνα τον πυρήνα της Ελληνοαμερικανκής κοινότητας.

Ιωνικά κιονόκρανα, από τα πολλά που θα συναντήσει κανείς στις ΗΠΑ. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς τις ΗΠΑ ως ένα ανοιχτό μουσείο νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής 

Η συνέχεια δεν υπήρξε η ίδια. Παραλαμβάνοντας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη νικήτρια αλλά κουρασμένη Βρεταννία τα σκήπτρα της κοσμοκράτειρας και αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός νεοαποικιοκρατικού ιμπεριαλισμού, οι ΗΠΑ πρόδωσαν τα κλασσικά ελληνικά ιδεώδη των απαρχών τους, παραδόθηκαν στη δύναμη του χρήματος και αντιμετώπισαν την Ελλάδα ως υποτελές κράτος. Σε αυτό δυστυχώς συνετέλεσε κατ' εξοχήν και η ελληνική πολιτική κάστα, που κινήθηκε διαχρονικά μεταξύ της απόλυτης υποτέλειας και του βερμπαλιστικού αντιαμερικανισμού.

Το Πολιτειακό Μουσείο του Κολοράντο. Κυριαρχεί ο ιωνικός ρυθμός και το λευκό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητος, που εξορύσσεται από τα λατομεία της περιοχής Yule, σε υψόμετρο 2800 μέτρων 
Από τον αμερικανικό φιλελληνισμό αλλοτινών εποχών, απομένουν προς θαυμασμό αμέτρητα αετώματα, κιονόκρανα, γείσα, ακροκέραμα, καθώς και μία πληθώρα ελληνικών αρχαιοτήτων όλων των ιστορικών εποχών, που κοσμούν τα αμερικανικά μουσεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: