Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το Ρολόι του Πειραιά: σαράντα πέντε χρόνια μετά την κατεδάφιση, αποφασίστηκε η εκ νέου ανέγερση!

Μυθική πλέον άποψη του Πειραιά από το 1928: η βασιλική αποβάθρα, το Ρολόι και πίσω του η πρώτη Αγία Τριάδα που βομβαρδίστηκε στον πόλεμο και το Δημοτικό Θέατρο. Τρία σύμβολα της δυναμικής του επινείου της Πρωτεύουσας (πίστη, τέχνη και οικονομία), από τα οποία σώζεται μόνο το ένα


Το Ρολόι, το Μέγαρο του ΝΑΤ και το λιμάνι κατά το 1939

Πίσω από το Ρολόι διακρίνεται η νέα εκκλησία της Αγίας Τριάδος

Περικυκλωμένο από τις λαμαρίνες των κατεδαφιστών

Η λαίλαπα της κατεδάφισης μνημειωδών νεοκλασσικών κτηρίων που σάρωσε την Ελλάδα μετά τον πόλεμο και που δεν έχει ακόμη κοπάσει, πήρε στο διάβα της και το Δημαρχείο του Πειραιά, γνωστό ως Ρολόι. Η απόφαση κατεδαφίσεως πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Δεκεμβρίου 1968. Λίγο καιρό πριν ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά, σε μία ιστορική συνεδρίαση, αποφάσισε την εκ νέου ανέγερση του μνημείου του σύγχρονου Πειραιά, το οποίο μαζί με το άρτι ανακαινισθέν Δημοτικό Θέατρο και με πολλά ακόμη νεοκλασσικά κτήρια, θα αποτελεί σύμβολο της πόλεως. Μακάρι η απόφαση να λάβει σάρκα και οστά, μακάρι δε να ακολουθησουν και άλλα «Ρολόγια», που κατεδαφίστηκαν άδοξα σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με την ιστορία του Ρολογιού διαβάστε στα εξαιρετικά πειραϊκά ιστολόγια Pireorama ιστορίας και πολιτισμού και MLP BLO-G-SPOT.
Η απόφαση επανανεγέρσεως του κτηρίου στο ΕΘΝΟΣ και στην iefimerida.

Δεν υπάρχουν σχόλια: