Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ποιος είπε ότι γκρεμίζουμε μόνο εμείς τα παλιά;

Ανθέμιο από την 45η Οδό της Νέας Υόρκης

Τμήμα ανθεμίου από σίμη συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Ντητρόιτ του Μίτσιγκαν

Ολόκληρη η σίμη του πολυώροφου κτηρίου θα διαλυθεί. Τα τμήματα των ανθεμίων που θα γλυτώσουν είναι τα λιγότερο σημαντικά

Η βαριά ετοιμάζεται να προσγειωθεί με ορμή επάνω στην καλοδουλμένη τερρακόττα

Detroit Michigan Hudson Αppartments, λίγο πριν την κατεδάφιση

Ανθέμιο από άλλο παλιό ουρανοξύστη του Ντητρόιτ

Τμήμα της κορνίζας του κτηρίου ήδη στο έδαφος

Time is money; the ornaments are money too

Στην παλέτα, έτοιμα για νέα χρήση

Κλειδιά παραθύρων με γιρλάντες προς πώληση

Στη διαφήμιση εκτίθεται και η πίσω πλευρά

Μετόπη των τελών του 19ου αιώνα από τη Νέα Υόρκη

Κι άλλο κλειδί παραθύρου των τελών του 19ου αιώνα από τη Νέα Υόρκη

Καμαρόκλειδο με γυναικεία μορφή

Καθιστός λέων από εφυαλωμένο πηλό σε αμερικάνικη μάντρα υλικών κατεδαφίσεων

Άγαλμα της θεάς Δήμητρας με δεμάτι σταχυών σε αμερικανικό παλαιοπωλείο


Μετάλλιο από χρωματισμένο και εφυαλωμένο πηλό που εικονίζει τον Ερμή, από το Σικάγο. Ο θεός του εμπορίου έγινε ο ίδιος εμπόρευμα.
Ας είμαστε ρεαλιστές: κάθε παλαιό κτήριο δεν μπορεί να διατηρηθεί, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί, δεν αξίζει να διατηρηθεί. Αν δεν υπήρχε η κατεδάφιση, θα υπήρχε τεράστια σπατάλη οικοδομικών υλικών και οι ανθρώπινοι οικισμοί θα έμοιαζαν με τις αποικίες μυκήτων, όπου το κέντρο είναι νεκρό και η περιφέρεια είναι ζωντανή, επεκτεινόμενη διαρκώς και προσθέτοντας άλλον έναν ομόκεντρο κύκλο νεκρών οργανισμών.
Τα κτήρια, όπως κάθε τι στον πλανήτη, γεννιούνται και πεθαίνουν. Τα οικοδομικά υλικά ανακυκλώνονται ή ξαναχρησιμοποιούνται, ενίοτε συντηρώντας τη μνήμη του προϋπάρχοντος κτηρίου μέσα στο καινούργιο. Το θέμα στην ελληνική περίπτωση είναι γιατί πέθαναν (δολοφονήθηκαν για την ακρίβεια) αξιόλογα, μνημειώδη κτήρια και από τι αντικαταστάθηκαν.
Στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και από την Ευρώπη κυρίως στο Λονδίνο έχουν κατεδαφιστεί πραγματικά αριστουργήματα αρχιτεκτονικής, με σκοπό το κέρδος. Στην ανατολική Ευρώπη επίσης τα κομμουνιστικά καθεστώτα κατεδάφισαν πραγματικά αριστουργήματα, πολλά εκ των οποίων ιστορικά μνημεία, από περιφρόνηση προς την αστική τάξη ή τη θρησκεία. Αυτά που έμειναν όμως είναι πολλά και σημαντικά, οπότε η παλαιότητα των κέντρων των πόλεων διατηρείται. Στην Ελλάδα αντιθέτως, ο κασμάς έπεσε επί δικαίων και αδίκων και σχεδόν τα πάντα έγιναν άσχημα μπλοκ τσιμέντου. Αυτή η καταστροφή είναι από τα πιο εμφανή στοιχεία στην Ελλάδα και από τις αιτίες που οι ελληνικές πόλεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν χάσει την αρχιτεκτονική υπεραξία τους και δεν είναι ελκυστικές στους ταξιδιώτες. Πλέον γίνονται αποκρουστικές και στους μονίμους κατοίκους τους.

Περισσότερες εικόνες μεταξύ πολλών άλλων: The Demolition Depot and Irreplaceable Artifacts, Demolition Sales Chicago.

Δεν υπάρχουν σχόλια: