Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΤΡΑ: Συνεχίζεται η κλοπή ακροκεράμων από τα νεοκλασσικά!

Μ
ανιώδεις συλλέκτες αλλά και ιδιόρρυθμοι κλέφτες, περπατούν σαν τους γάτους τους τελευταίους μήνες στις στέγες των παλιών νεοκλασικών κτιρίων της Πάτρας ξαφρίζοντας τα παλιά ακροκέραμα! Η νέα μόδα κάνει κυριολεκτικά θραύση! Οι κυνηγοί ακροκεράμων με επιδέξιες κινήσεις και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους σκαρφαλώνουν κυρίως τις νύχτες στις στέγες των νεοκλασικών και αφαιρούν τα διακοσμητικά κεραμίδια τα οποία στη συνέχεια πωλούν προς 50 ευρώ περίπου το ένα ή τα χρησιμοποιούν για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους. Tα ακροκέραμα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα με το νεοκλασικισμό, δηλαδή μετά το 1930. Με την επιρροή που είχε στην Ελλάδα ο νεοκλασικισμός από τη Δυτική Ευρώπη άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα ακροκέραμα. Αυτά ήταν διακοσμητικά στοιχεία σε κάθε οίκημα. Τα ακροκέραμα ήταν πήλινα και ήταν αναπόσπαστο στοιχείο για κάθε νεοκλασικό κτίριο.

Από το Dete.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το συγκεκριμένο άρθρο το έγραψε ο Παναγιώτης Ρηγόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2003 στην εφημερίδα της Πάτρας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και μετά από λίγες μέρες το αναδημοσίευσαν ,νομίζω, τα ΝΕΑ. Είχε κάνει αίσθηση τότε ,τουλάχιστον σε εμάς τους συλλέκτες. Δεν ξέρω γιατί το επανέφεραν τώρα που στην Πάτρα δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα . Σε εκείνο το άρθρο ο αρχιτέκτων της 2ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Τρύφωνας Μαυρίκης μας εξηγεί ότι τα ακροκέραμα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα με τον νεοκλασικισμό ,δηλαδή το1930. Εύχομαι να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος και να μην το εννοεί .
Μρ.

Ο Συλλέκτης είπε...

Πρώτα απ' όλα βρήκα το άρθρο από το Google images, καθώς η φωτογραφία είναι δική μου, από σκεπή οικίας του Πύργου.
Το άρθρο του 2003 το έχω διαβάσει και είχε αναδημοσιευθεί στον αθηναϊκό τύπο. Ψάχνοντας να βρω το λινκ του 2003 ανάρτησα κατά λάθος αντί να αποθηκεύσω το συγκεκριμένο άρθρο. Αρχικός μου σκοπός ήταν να δείξω πώς ανακυκλώνονται οι ειδήσεις όταν δεν υπάρχουν ειδήσεις.
Ιστολογικώς τα θαλάσσωσα λίγο, μια και είχα το νου μου στις επόμενες αναρτήσεις...