Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

«Χορεύοντας» με τον Απόλλωνα


«Σήμα κατατεθέν» της νεοκλασσικής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η γραφική κεραμιδωτή (βυζαντινού τύπου) στέγη, μαζί με τα ακροκέραμα, συνέθεταν την γνωστή όψη των νεοκλασσικών σπιτιών. Το αρχιτεκτονικό αυτό στοιχείο, το ακροκέραμο, έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Σε σχήμα σχεδόν επίπεδο, με έντονα χρώματα, εκείνοι συνήθιζαν να το τοποθετούν αραιά περιμετρικά του κτιρίου, ενώ στη νεοκλασσική εποχή (19ος & 20ός αιώνας) παρουσίαζε έντονη αναγλυφικότητα και τις περισσότερες φορές «κάθονταν» το ένα δίπλα στ' άλλο.
Εκατό ακροκέραμα στόλιζαν το νεοκλασσικό της οδού Κουρκουμέλη στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Οι αποκολλήσεις από σεισμούς, τα ατυχήματα στις επιδιορθώσεις που χρειάστηκαν αλλά και οι ιδιόρρυθμοι κλέφτες, τα μείωσαν στα εξήντα. Η ανακατασκευή σήμερα του περιμετρικού γείσου και της ταλαιπωρημένης στέγης έκανε τα ακροκέραμα προσωρινά να εγκαταλείψουν την αιώνια θέση τους για να επανατοποθετηθούν αργότερα και να συμπληρωθούν με πανομοιότυπα.
Η συμπλήρωση αυτή μπορεί να είναι αποδεκτή όταν τα νέα στοιχεία που προσθέτονται δηλώνουν αμέσως την σημερινή τους προέλευση (χρώμα και υλικό κατασκευής) και γενικά αποσκοπούν στην ανάκτηση της αυθεντικής άποψης του κτιρίου.


Ο Απόλλωνας ταξίδεψε στην πρωτεύουσα, εκεί που κάποτε ήταν πλήθος κεραμοποιεία και εργαζόταν πυρετωδώς να διακοσμήσουν όχι μόνο τα αρχιτεκτονήματα του Τσίλλερ, αλλά και τα περισσότερα σπίτια της εποχής. Γι αυτό το σκοπό έγινε ένα καινούργιο μοντέλο κάπου στον Πειραιά. Με πρώτη ύλη τον πηλό, ελαφρώς μεγαλύτερο από το φυσικό (10% περίπου), ετοιμάστηκε με κάθε λεπτομέρια και τέχνη. Η μικρή αυτή αυξηση στο μέγεθος δίνεται γιατί ο πηλός στην διάρκεια του στεγνώματος συρρικνώνεται. Από αυτό προέκυψε το αρνητικό γύψινο καλούπι.
Κι από τον Πειραιά στα Άνω Λιόσια σε ένα οικογενειακό κεραμοποιείο. Τρία μόλις τεμάχια την ώρα ήταν το maximum της παραγωγής για τον κυρ-Θέμη. Κι αφού τέλειωσαν, κι αφού στέγνωσαν για τρεις με τέσσερις ημέρες, ρίχτηκαν στη φωτιά. Ο φούρνος έκαιγε και το θερμόμετρο εσωτερικά έδειχνε τους 1100 βαθμούς Κελσίου.
Και σαν από θαύμα γεννήθηκε ο Θεός του Ολύμπου, ένας ακροκέραμος Απόλλων.

Πηγή: http://zkarvelis.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: