Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Το ανθεμιάκι

Η μόνη του διαφορά από τα συνηθισμένα ανθέμια είναι το μικρό του μέγεθος. Αυτό ωστόσο το καθιστά περιζήτητο και δυσεύρετο

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συλλέκτη γειά σου. Είμαι ο Μάριος που τις προάλλες σου είχα κάνει ένα σχόλιο γιά το καρναβαλίστικο πειραιωτάκι . Εάν το μικρόσχημο ανθεμιάκι είναι περιζήτητο και δυσεύρετο φαντάσου πόσο σπάνια είναι η γωνιά του. Γιατί η γωνιά του υπάρχει και είναι κούκλα.

Ο Συλλέκτης είπε...

Καλώς τον πάλι στην παρέα μας.
Άσε, μη με βάζεις να φανταστώ πράγματα όπως οι γωνίες των ούτως ή άλλως σπανίων ακροκεράμων, γιατί θα αρρωστήσω.
Αλήθεια, σου άρεσε το πειραιωτάκι μετά τον καθαρισμό;

Ανώνυμος είπε...

Είδες τελικά πώς βαφτίζονται και παίρνουν όνομα κάποια κομμάτια ανάλογα με το σχήμα ,το μέγεθος, κάποια ιδιαιτερότητα στο σχέδιο , του τρόπου που το αποκτήσαμε, ακόμα και από το όνομα αυτού που μας το έδωσε ή του τόπου κατασκευής του κ.λ.π . Βέβαια αυτές οι ονομασίες δημιουργήθηκαν και λειτουργούν σε συγκεκριμένες ακροκεραμικές παρέες ,για λόγους επικοινωνίας και δεν έχουν καμία βαρύτητα ούτε βέβαια μπορούν να τις επιβάλουν στους υπόλοιπους .
Για παράδειγμα η πατρινή παρέα βάφτισε μια ιδιαίτερη κόρη από τους Παξούς ¨ Η Παξού ¨ ή για κάποιο άλλο κομμάτι ¨ Το ορφανό ¨γιατί όμοιό του υπήρχε σε κάποιο ορφανοτροφείο .
Κάποια στιγμή θα σου εξηγήσω και για τις ¨καλογριές ¨να λυθεί η απορία σου.
Αυτά όλα στα λέω γιατί αναφέρθηκες στο ¨πειραιωτάκι¨ οπότε θα μπορούμε να μιλάμε για το συγκεκριμένο κομμάτι με αυτό το όνομα.
Όσο για την αποκατάσταση του κομματιού σου την βρίσκω πολύ καλή.

Ο Συλλέκτης είπε...

Είσαι θησαυρός, γιατί μου έλυσες μία βασική απορία που μου δημιουργήθηκε από την επαφή με τους πωλητές ακροκεράμων, οι οποίοι μου μετέδωσαν τις λίγες ονομασίες που γνωρίζω.
Πίστευα ότι οι ονομασίες προέρχονται από τους παλαιούς κεραμοπλάστες, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι και οι συλλέκτες, ή τουλάχιστος μερικοί από αυτούς, έχουν τη συνθηματική τους ιδιόλεκτο, όπως είχαν στο παρελθόν τα συνάφια ή οι ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες. Έτσι ο γλωσσολόγος του μέλλοντος, δίπλα στα κουδαρίτικα, τα πελεκάνικα και τα καλιαρντά, θα πρέπει να τοποθετήσει και τα ακροκεραμίστικα, εάν φυσικά θελήσετε να τα μοιραστείτε κάποτε μαζί μας.
Αντιλαμβάνομαι τους λόγους μίας ενδεχόμενης άρνησης να κοινοποιήσετε αυτές τις ονομασίες, αφού αυτές αποτελούν έναν εσωτερικό κώδικα επικοινωνίας μίας συγκεκριμένης και μικρής ομάδας ανθρώπων, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι πίσω από κάθε ονομασία θα κρύβονται εντυπωσιακές ιστορίες με πολύ άγχος και τρέξιμο, πολύ γέλιο, ποτό και τσιγάρο.
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ με τους λίγους φίλους συλλέκτες το ίδιο κάνω, χρησιμοποιούμε τα δικά μας προσωνύμια για συγκεκριμένα ακροκέραμα, ώστε να τα αναγνωρίζουμε με μία λέξη. Και να είσαι βέβαιος, δε θα σας τα πούμε!

Ανώνυμος είπε...

Καμία άρνηση από μέρους μου για ανταλλαγή απόψεων ( και κομματιών) και συνεργασία .
Μρ.

Ο Συλλέκτης είπε...

Ωραία!