Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο παλιός σταθμός του Σιδηροδρόμου Πύργου - Κατακόλου (ΣΠΚ)

Το ετοιμόρροπο γείσο του κτηρίου

Το περίτεχνο εκλεκτικιστικό υπέρθυρο της εισόδου του κτηρίου

Απλό φουρούσι του εξώστη. Δεν είναι σαφές εάν είναι από μάρμαρο ή τσιμέντο

Ο εξώστης του ορόφου

Η όψη του κτηρίου επί της οδού Τάκη Πετροπούλου

Το κτήριο μέσα στο θλιβερό αστικό τοπίο του σύγχρονου Πύργου

Οι μακέτες στην Ελλάδα είναι πάντοτε εντυπωσιακές. Μόνο που συχνά μένουμε στις μακέτες, ή άλλοτε το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών. Ο σχεδιαστής της μακέτας δεν έχει προσέξει καν ότι η είσοδος είναι στα δεξιά και όχι στα αριστερά του κτηρίου!

Η ίδρυση του Σιδηροδρόμου Πύργου - Κατακόλου (ΣΠΚ) συνοδεύθηκε από την ανέγερση σταθμού πλησίον του κέντρου του Πύργου. Η σύνδεση της τοπικής αυτής γραμμής με το δίκτυο του ΟΣΕ οδήγησε τη μεταφορά της γραμμής στο σιδηροδρομικό σταθμό του ΣΠΑΠ (μετέπειτα ΟΣΕ), με επακόλουθο τη μετατροπή του παλαιού τοπικού σταθμού σε υπνωτήριο των υπαλλήλων του ΟΣΕ.
Η εγκατάλειψη του κτηρίου οδήγησε τους αρμοδίους στις συνήθεις εξαγγελίες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί στο ελάχιστο, Αντιθέτως οι φθορές επιτείνονται, χωρίς κανείς να μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα το οποίο θα τηρηθεί. Έτσι για την ώρα, το ωραίο κτήριο της οδού Τάκη Πετροπούλου παραμένει ερειπωμένο και αναξιοποίητο, όπως και δεκάδες άλλα κτήρια στην πρωτεύουσα και στα χωριά της Ηλείας.  
Η λεηλασία είναι πλέον συνυφασμένη με τη μοίρα αυτής της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: