Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Το «αναβρυτήριο» της Ούλεν στον κήπο στου Ζαππείου

«Ο πίδαξ ούτος εδωρήθη υπό Henry C. Ulen τω Ελληνικώ Έθνει εις ανάμνησιν της μετ’ αυτού συνεργασίας…»
Το πρώτο συντριβάνι της Αθήνας είναι αυτό που βλέπουμε ακριβώς απέναντι από της είσοδο του Ζαππείου, προς την οδό Βασιλίσσης Όλγας. Έχει οκταγωνικό σχήμα και είναι κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930 από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδεδυμένο με λευκό μάρμαρο.
Η ύπαρξή του οφείλεται στην ανάγκη πραγματοποιήσεως της τελετής των εγκαινίων του έργου υδρεύσεως της Πρωτεύουσας από την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου είχε αναλάβει η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία Ulen. Προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του μεγάλου έργου, η εταιρεία κατασκεύασε και δώρισε στο Δημόσιο τον πρώτο ηλεκτρικό πίδακα, που τοποθετήθηκε στον άξονα του Ζαππείου. Εκεί τον Ιούλιο του 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετακίνησε τη βαλβίδα του πίδακα και αμέσως άρχισε να αναβλύζει νερό σε ύψος έξι μέτρων. Η άνυδρη από την αρχαιότητα Αθήνα είχε πλέον επαρκή υδροδότηση με εξαιρετικής ποιότητας νερό. Η αναμνηστική πινακίδα υπενθυμίζει το γεγονός. Σύντομα το συντριβάνι και το παρακείμενο μικρό καφενείο έγιναν τόπος συναντήσεως των Αθηναίων.
Σήμερα, παρά τον εξωραϊσμό του χώρου και την ανακαίνιση του συντριβανιού, ο χώρος παραμένι στο περιθώριο του ενδιαφέροντος των Αθηναίων και των ξένων.      

Πληροφορίες από το ιστολόγιο Η Αθήνα πίσω από τη βιτρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: